קשה לומר שהייתי מהלמדנים הטיפוסיים. היעדרויות משיעורים היו דבר שגרתי, שיעורי בית לא הכנתי אף פעם, לא התכוננתי למבחנים ובקרים רבים ההסעה הייתה יוצאת לדרכה כשאני עוד רדום במיטה. כשכבר הגעתי לשיעורים הקפדתי לצאת הרבה "לשירותים", ואם בכל זאת הייתי בכתה העדפתי לעסוק בקטיעת כנפיים של זבובים או בבהייה בחזה של אחת מהבנות.
חשבתי שבנטייה שלי הייתי 'ריאלי': למבחן הבגרות בספרות החלטתי מראש לא לגשת, ולבגרות בתנ"ך לא התעוררתי. כשנפרדתי בשמחה מכסא הלימודים (מתי אי פעם למדו על ספסל?!) הבטחתי לעצמי שלא אמהר לחזור אל אחד כזה - הבטחתי וקיימתי.
תלמדו להפסיק לשאול
אם תפשפשו אחורה בזיכרונכם, אולי תצליחו להזכר שגם אתם הייתם פעם ילדים סקרנים. רציתם לדעת איך עובד הרובוט עושה אורות ויורה חיצים, מי זה האיש שנראה מוזר, איך מכינים שוקולד או למה כשחותכים לזבוב כנף אחת הוא זז במעגלים.
רציתם להבין את העולם, ושאלתם כל-כך הרבה שאלות עד שלהורים שלכם נמאס מכם והם שלחו אתכם לבית הספר. העניין הוא שהם שלחו אתכם לא כדי שתמצאו תשובות לשאלות, אלא פשוט כדי שתלמדו להפסיק לשאול.
הושיבו אותנו על כסאות בטורים, מילאו לנו לוחות במילים, הוציאו לנו את החשק.
כשהחלטתי סוף סוף, בגיל 26 המאוחר, ללמוד באוניברסיטה, חששתי מאוד. השמועות על אולמות גדולים, מרצה שלא מכיר את השם שלך וסטודנטים שבולעים חומר ללא עניין רק כדי לקבל תעודה הזכירו לי את התיכון. אבל אז שמעתי על תכנית שנקראת 'חכמ"ה' – ראשי התיבות הן למילים חברה, כלכלה, מחשבה והיסטוריה.
כמו קינוח למנה העיקרית
התכנית היא דווקא יוזמה של סטודנטים בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת חיפה, שנזכרו מחדש שאפשר וכדאי לשאול "למה?". למה החברה הישראלית נראית כמו שהיא נראית? מה ומי הובילו אותה לכאן? האם אפשר אחרת? האם לנצח ירצחו זבובים תמימים על-ידי ילדים משועמים?
התכנית מורכבת למעשה ממקבץ קורסים בנושאים של כלכלה וחברה, חשיבה ביקורתית ופוליטיקה. בשונה מבדרך כלל הכיתות קטנות ואינטימיות, הישיבה במעגל, הדגש הוא על העמקה, דיון פתוח, שאילת שאלות ואפילו ויכוח. בצורה מפתיעה, או שלא, חלק גדול מהסטודנטים בתכנית הם קיבוצניקים.
היתרון הגדול בתכנית הוא שהיא לא באה במקום תואר ראשון אחר שתכננת לעשות כמו ביולוגיה, חינוך, אמנות או סוציולוגיה. תכנית 'חכמה' היא כמו הקינוח שנוסף למנה העיקרית - אתה לוקח אותה בנוסף, בשביל העניין וההעשרה, ועוד מקבל על זה ניקוד אקדמי.
אם זה עניין אתכם עד עכשיו, אם גם אתם רוצים לשאול שאלות,
תרימו טלפון: 054-6735090.