"החממה" - מושג כמעט מיתולוגי, שם נרדף לאביטל גבע, איש חינוך ואומנות הפועל בעין שמר כבר מעל שלושים שנה. בחממה התקיימו לאורך השנים סדנאות אומנות, פעילות תרבותית ופגישות ופורמים פוליטים ללא סוף. יש הזוכרים תקופות שחברי כנסת היו נאבקים על הזכות להיות מוזמנים לחממה של אביטל לפורום של שישי בבוקר.
אך כשנכנסתי לחממה, לא את אביטל פגשתי אלא את הצעיר בבניו, נועם גבע. בשנתיים האחרונות נרתם גבע הצעיר לחידוש פעילות החממה. ומכיוון שעד היום רק התארחתי בפורומים כאלה ואחרים, נתפנתי הפעם לשאול אותו קצת על החממה והפעילות שבה.
אז מה זאת בעצם החממה?
"בשנה הראשונה החממה היתה "גינה קהילתית" של הקיבוץ: כל משפחה קיבלה חלקה קטנה בתוך החממה לגדל בה מעט דברים.
ב-25 השנים האחרונות החממה תיפקדה כחממה חינוכית, וסיפקה סביבה לימודית ייחודית לבני הנוער מהמוסד החינוכי מבואות עירון. היא שילבה לימודים עם התנסות ומפגש בין טכנולוגיה לחקלאות, והרבה יוזמות ומחקרים מעניינים התקיימו כאן.
ההצלחה של החממה כחממה חינוכית גרמה להתרחבות התופעה, והקימו חממות גם בצפית, מבואות הנגב, הרי אפריים, בן שמן ועוד. רובן נשארו חממות קטנות וסמליות ולא הפכו למוסד".
אז מה בעצם קרה? איפה החממה היום?
"לפני חמש שנים מבואות עירון החליטו שאין צורך בחממה ובעצם הודיעו על סגירתה. אביטל החליט להלחם, ולמעשה הפכנו את החממה לעמותה עצמאית. בחמש השנים האלה קרה רק טוב, הרחבנו את הפעילות ואנחנו עובדים היום עם חמישה עשר מוסדות חינוך ברדיוס של יותר מעשרים ק"מ".
מי בעצם בא הנה? ומה עושים פה?
"מגיעים חניכים מבתי ספר רבים, גם יהודים וגם ערבים, מאום אל פאחם, באקה, מעגן מיכאל ומעיין שחר. החבר'ה שמגיעים הנה על בסיס שבועי מתנסים בהובלת פרויקטים שהם מקימים. מפעילות לכיתות ד'-ו' ועד עבודות גמר וביוטופים. המפגש בין בני הנוער השונים הוא חלק מהעניין. יש לנו היום יותר חניכים ערבים מיהודים. מאה חמישים ערבים ועוד מאה עשרים יהודים".
מה בעצם כל כך מיוחד פה?
"חברות מובילות שוכרות כאן שטחים ומקיימות כאן מחקרים, ובעצם הנוער נחשף לחזית של המחקר ולא למחקר שהסתיים לפני עשר שנים. חברת מקורות ועוד חברות סטארט-אפ מקיימות כאן מחקרים והחניכים מלווים אותם ושותפים בהם".
מי בעצם מפעיל את המקום?
"יש כאן צוות רחב של צעירים, חלקם מהקיבוץ וחלקם התחברו לחממה במשך השנים. הצוות מחוייב לפעילות ונהנה גם מההדרכות וגם מהחוויה.
השנה גם התחלנו לפתח עוד אפיקים שונים של פעילות. קיימנו סמינרי קיץ של חמישה ימים לנוער מחו"ל, וסמינר שיתוף עם נוער פלשתינאי מהארץ ומהשטחים יחד עם חמישה עשר בני נוער יהודיים מהסביבה. כל השבוע עסקנו באקלוגיה ואומנות. אנחנו גם מדריכים קבוצות של תגלית, הרבה תיירות פנים, מצויינות 2000 וסדנאות חד פעמיות".
תשמעו, אחרי הסבר כזה נשארתי חסר מילים, נועם עוד רצה להמשיך, אז סיכמנו שהוא ישלח לי דוגמאות למה עוד קורה בחממה. אז הנה כמה לפניכם.