אחת הקטגוריות המסקרנות ביותר בטקס האוסקר שנערך הלילה היתה קטגוריית הסרט הדוקומנטרי. היא סיקרנה בעיקר בשל העובדה שהמועמד העיקרי לזכייה בה, שלא זכה לבסוף, לא הורשה לעלות ולקבל את הפרס. אני מדבר כמובן על אמן הגרפיטי האנגלי חסר הזהות הקורא לעצמו "בנקסי".
בנקסי, אולי צייר הגרפיטי המוכשר והפרובוקטיבי ביותר בעולם, השומר בקנאות על זהות חסויה, ביקש את אישור הוועדה המארגנת להגיע לטקס כשהוא חובש את אחד מסמליו המסחריים הידועים ביותר - מסיכה של קוף. הוועדה, שפחדה מתעלול משעשע או פרובוצקיה שלו במהלך הטקס, סירבה לבקשתו והוא הודיע שלא יגיע. אצל בנקסי הבלתי צפוי הוא הצפוי ביותר ולכן הימרתי על הפתעות מצידו. מכיוון שטקס האוסקר המעונב שעמם עד מוות, גם ייחלתי לכך בכל ליבי, אך לצערי התבדיתי. מעבר לקריצה של ג'סטין טימברלייק שאמר שהוא בנקסי, נחרתי לאורך רוב הטקס ובחירותיו הצפויות.
הסרט עליו מועמד בנקסי לאוסקר, "יציאה דרך חנות המתנות" (Exit Through the Gift Shop), יצא בשנת 2010 ועוסק בצלם המתלווה לאמני רחוב (גרפיטאים) ידועים בעולם, כולל בנקסי עצמו, בעבודתם (הבלתי חוקית בדרך כלל). הצלם מוצא את עצמו נמשך יותר ויותר לסצנת אמנות הרחוב והופך בעצמו לצייר רחוב בשם "שטיפת מוח" (brainwash). הסרט צולם ברחבי העולם והוא מלא בתעלוליהם ובעבודתם המטורפת של אמני הרחוב ובפגישות "משמחות" עם המשטרה. בהחלט שווה צפייה.
בנקסי עצמו, יליד בריסטול שבאנגליה, פעיל כבר שנים רבות. הוא מסתובב ומצייר בכל העולם ולא מפחד להביע מחאה פוליטית. באוגוסט 2004 הפיק את אחת המתיחות המפורסמות שלו, כשהדפיס שטרות של עשרה פאונד ועליהם - לצד תמונת מלכת אנגליה - תמונתה של הנסיכה דיאנה. הכיתוב הסטנדרטי של "הבנק של אנגליה" הוחלף בכיתוב "בנקסי של אנגליה". כמות גדולה של השטרות הושלכה על ידי אנונימי על עבר הקהל בנוטינג היל, ואנשים ניסו לממש את השטרות בחנויות מקומיות. מאז פוזרו השטרות, הם נמכרים בחנות המקוונת איביי במחיר של 200 פאונד לשטר. שטרות נוספים שימשו כהזמנות לאירועי אמנות שונים ופוזרו במקומות נוספים, אחד מהם נמכר במכירה פומבית שנערכה באנגליה באוקטובר 2007 בסכום של 24,000 פאונד.
|
ציור של בנקסי על גדר ההפרדה. לא מפחד ממחאה פוליטית |
באוגוסט 2005 הגיע בנקסי לגדה המערבית יחד עם אמנים נוספים על מנת לצייר על גבי גדר ההפרדה, לדבריו, במטרה "להפוך את גדר ההפרדה למיצג אומנותי אחד גדול". בנקסי צייר תשעה ציורי-ענק על הגדר, ומתח ביקורת על הקמתה. בדצמבר 2007 חבר בנקסי לחמישה-עשר אמני רחוב נוספים שנסעו לבית לחם, שם ציירו עבודות המביעות מחאה על הכיבוש הישראלי בשטחים. בנקסי לא ריחם על איש בעבודתו בבית לחם וצייר שם ילדה עורכת חיפוש גופני על חייל, יונת שלום עטופת שכפ"ץ, וחייל צה"ל שעוצר חמור לבדיקת תעודות.
ציורי הגרפיטי של בנקסי מגוונים, אך כוללים תמיד טונות של הומור וביקורת חברתית. המסרים בעבודותיו רבים: אנטי-מלחמה, אנטי-קפיטליזם ותרבות הצריכה, אנטי-פשיזם וצייתנות חברתית, אנטי-אימפריאליזם ופרו-אנרכיזם. העבודות כוללות סלוגנים מצחיקים והדמויות המזוהות עם ציוריו הן עכברים, קופים, שוטרים, חיילים, ילדים קטנים וזקנים.
וזה מה שהיה לבנקסי לומר על משפחת סימפסון