האם חיילים בשירות סדיר צריכים לקבל משכורת?
שר הביטחון, אהוד ברק, חושב שכן. היום, פורסם בהארץ כי שר הביטחון מקדם תשלום שכר בגובה שכר המינימום לחיילים וחיילות בשירות חובה בשנה השנייה והשלישית לשירות. השר ענה לשאילתא של חה"כ זהבה גלאון ממרצ שהוצגה לו בוועדת הכספים.
לפני כשלוש שנים העלה ח"כ עמיר פרץ (עבודה) הצעת חוק לתשלום שכר מינימום לחיילים בשירות חובה. ברק התנגד אז להצעת החוק, שהתקבלה בקריאה טרומית. לפי חישוב שערכה גלאון, עלות המהלך נאמדת ב-4.2 מיליארד שקל בשנה. בדיונים שנערכו לפני שלוש שנים בעניין הציג משרד האוצר נתונים דומים.
האם עיקרון צבא העם נפגע כאשר חיילים בסדיר מקבלים שכר עבור השירות שלהם?
יגיל לוי, חוקר מאוניברסיטת באר שבע, מסביר במבוא לספרו "מצבא העם לצבא הפריפריות" ב-2007:
"היסטורית, תפקודו של הצבא נשען על המשוואה הרפובליקנית, שהיא לעניין זה יחסי חליפין סימטריים בין התרומה הצבאית של קבוצות חברתיות ובין התמורה המתקבלת מהמדינה (במישרין ובעקיפין) בדמות תגמולים סמליים וחומריים. כשהמשוואה מופרת, כלומר הנושאים בנטל תופסים אותו כגבוה מהתגמול, המדינה נאלצת להוריד את נטל הלחימה או להגביר את התגמולים, בעיקר החומריים, או לחלק מחדש את הנטל הפנימי בין קבוצות שונות. האיזון הדינמי של המשוואה מסביר את הדינמיקה של לחימה מול התמתנות. כך גם בישראל."
ישראל של 2011 היא פחות שוויונית, ולכן כדי להביא חיילים מן הפריפריה החברתית והכלכלית לשירות צבאי יש לאזן את המשוואה הרפובליקנית.
עולה השאלה האם מהלך של חיילים בשכר, יפגע בערך צה"ל כצבא העם, או דווקא ירחיב את שורותיו של הצבא ויגוון אותן.
על צרכים כלכליים, נראה שהמהלך הזה עונה, אבל כיצד על שר הביטחון לענות עם נטישת השכבות החזקות את השירות הצבאי ומה יעודד אותן לשירות?
מה דעתכם?
קצת נתונים:
- המשכורת החודשית של משרתי החובה בצה"ל היא 460 שקל לחייל בממוצע לחודש.
- שכר המינימום כיום הוא 3,800 שקל לחודש.
- 53% מתקציב מערכת הביטחון מוקדש לעלויות שכר, שכוללות, בין השאר, את תשלומי שכר הקבע, תשלומים לאזרחים עובדי צה"ל וכספי העברה של אגף השיקום.
- בעוד שמשרד הביטחון מקצה כ-800 מיליון שקל בשנה לתשלום משכורת משרתי החובה בצה"ל, עלות שכרם של משרתי הקבע היא 8.3 מיליארד שקל. כלומר, המשכורת הממוצעת של איש קבע גבוהה פי 50 מזו של חייל בחובה.