בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

בית מדרש "מדברים קיבוץ"

דף הבית > בקיבוץ >  בית מדרש "מדברים קיבוץ"
 
 
 

המטה השיתופי מקדם תכנית שתפתח את תרבות השיחה בקיבוצים השיתופיים. הצצה חטופה לכיוונים חדשים במטה

מאת: אלעד הן / קיבוץ משעול

ללא בחירה ערכית מתחדשת, המעניקה לאורח החיים הקיבוצי משמעות, יחדל הקיבוץ להתקיים. הקיבוצים יוכלו לקיים מידה של שוויון וסולידאריות ואף לחדש את השותפות אך ורק אם ילמדו עצמם לקיים שיח ערכי. שיח זה יאפשר לקיבוצים להשתלב בחידושה של הסוציאל דמוקרטיה הישראלית. 
(מתוך ההזמנה לבית המדרש "מדברים קיבוץ")

"הרעיון לבית המדרש צמח מהביקורים שאנחנו, צוות המטה השיתופי, ערכנו בקיבוצים. שמענו את הצורך בתרבות שיחה שלא מסתכמת בקבלת החלטות אלא יורדת יותר לעומק. בהרבה מקומות שמענו את התחושה שאיבדנו את היכולת לקיים שיחה כזאת", אומרת מאיה שפיר, רכזת המטה השיתופי.

"התלבטנו הרבה זמן איך להוציא את זה לפועל, כי בסופו של דבר, היכולת לקיים שיחה כזאת היא עניין מאוד פנימי של קיבוץ וזאת שיחה שאנשים חיצוניים לא יכולים להוביל. אחרי לא מעט מחשבה הגענו לפורמט שקראנו לו 'בית מדרש מדברים קיבוץ'. בשלב ראשון אנחנו פונים לבעלי התפקידים שבקיבוצים שידרבנו 3-5 מובילים חברתיים לבוא ולקחת חלק בסדנאות בהם הם יחוו בעצמם את סוג השיח הזה, כדי להבין מה זה נותן וגם ילמדו ויקבלו קצה חוט להתחלת תהליך של בניית תרבות שיחה כזאת בקיבוצים. הכוונה, בתקווה, היא להפוך את זה לחלק מהתרבות הקיבוצית. קיבוצים שהתנסו בתהליכים מהסוג הזה רואים אותם מאוד בחיוב.

"יצרנו שותפות עם יד טבנקין וחלק גדול מהמנחים הם מתנועות הבוגרים והקיבוצים העירוניים, שם התרבות הזאת מפותחת יותר. הכוונה היא להתחיל בדצמבר את הסדנאות עצמן וממש עכשיו אנחנו מתחיילים בפרסום העניין".

לכאורה יש לקיבוץ את המנגנונים לקיים שיחה: ועדות, אסיפה, מזכירות. מה חסר בעצם?

מאיה: "ועדות, אסיפה ומזכירות הם גופים שכוללים רק חלק מחברי הקיבוץ ובכולם השיחה נערכת לצורך קבלת החלטות. אנחנו מכוונים לשיח שמערב גם חברים שאינם פעילים במנגנון קבלת ההחלטות, והוא שיח שמאפשר בירור ערכי, רעיוני, רגשי ולא בהכרח מגיע למסקנות אופרטיביות. שיח זה מביא לכך שאנשים מכירים אחד את השני יותר, נוצר בסיס לשותפות והוא מעמיק את מערכת היחסים בין חברי הקיבוץ".

איך יראה התהליך הראשוני?

הכוונה היא שהמשתתפים מהקיבוצים ישתתפו בקבוצות קטנות של 15 איש ושכמה קבוצות יפגשו במקביל. הכוונה שלנו להתחיל את הסדנאות במרכז הארץ, בבית התנועה או באפעל. אם יהיה צורך, בהמשך נקיים מפגשים אזוריים כדי להקל על המשתתפים. את התרגום של זה לפעילות בכל אחד מהקיבוצים נתרגל רק לאחר מכן".


אנחנו מכוונים לשיח שמערב גם חברים שאינם פעילים במנגנון קבלת ההחלטות, והוא שיח שמאפשר בירור ערכי, רעיוני, רגשי ולא בהכרח מגיע למסקנות אופרטיביות