בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

קיבוץ בר קיימא בלוטן

דף הבית > איכות הסביבה >  קיבוץ בר קיימא בלוטן
 
 
 

בלוטן מתמודדים עם המורכבות של הפיכה לקיבוץ שיתופי-אקולוגי ומציעים לקיבוצים אחרים לבוא לחוות וללמוד מהם

מאת: אלעד הן / קיבוץ משעול
צילומים: המרכז לאקולוגיה יצירתית, קיבוץ לוטן

קיבוץ לוטן הצטרף ב-2003 לתנועה שנקראת Global Eco-Village Network מתוך רצון להפוך להיות קהילה אקולוגית בת קיימא. מאז ועד היום הם מתמודדים עם המורכבויות ועם הגילויים העולים מהניסיון לחיות חיים אקולוגיים.

דפנה ברגר, מנהלת בית ההארחה בלוטן, אומרת "זה תהליך לא פשוט והרבה פעמים זה חזון שמתנגש עם המציאות, אבל זה עומד לנגד עינינו כל הזמן. הניסיון לחיים בני קיימא מלמד אותנו הרבה דברים. למשל, למדנו שיש הרבה דברים אקולוגיים בקיבוץ שיתופי מעצם טבעו: שיתוף במשאבים, כמו קניות משותפות, הוא חסכוני; שיתוף ברכבים הוא מאוד אקולוגי. אלו דברים שעשינו תמיד פשוט מהיותנו קיבוץ שיתופי ולמדנו להעריך את הערך האקולוגי שלהם. כשמקימים בעולם קהילה בת קיימא מתאמצים ליישם דברים מהסוג הזה ואצלנו זה כבר קיים, בלי שקראנו לזה אקולוגיה".

"מצד שני, יש דברים לא פשוטים. למשל, כל התשתיות של הקיבוץ הוקמו לפני 30 שנה. הבתים של החברים הם קוביות בטון לא מבודדות שאין להם קשר לאקלים המדברי, אז יש הרבה דברים שצריך להתאים. החיים שלנו נמצאים בשאלה מתמדת מה אפשר לשפר ומה יישאר בינתיים בצורתו הנוכחית. עם הזמן התמחינו בבנייה ירוקה, מותאמת לאקלים, שמשתמשת בחומרים מקומיים ולא מיובאים. אנחנו בונים תוך שימוש בקש וטיח אדמה. זה יוצר בתים מאוד מבודדים שנותנים יתרון באקלים המדבר וחיסכון משמעותי במיזוג. בנינו שכונה שלמה בשיטה הזאת שמשמשת בתור הקמפוס שלנו. באים אלינו סטודנטים מכל העולם ללמוד בנייה ירוקה, גינון אורגני ותכנון בר קיימא (Permaculture Design). יש גם סטודנטים ישראליים שבאים אלינו והיינו שמחים לראות נוספים.



יש לכם מה להציע לקיבוצים אחרים שמתעניינים בנושא?

דפנה: "עבור קיבוצים וקהילות יש לנו סוף שבוע קהילתי של מפגש עם הקהילה שלנו, שמלבד גיבוש קהילתי ומפגש איתנו נותן כלים וטכניקות שניתן ליישם בבית: בניית פינות משחק מפסולת ואדמה, או פינות ישיבה יפות, דברים שניתן לעשות כפרויקטים קהילתיים או משימות בר מצווה. אנחנו אוהבים לעשות אצלנו פרויקטים משותפים לכל הקהילה והיינו רוצים להדביק קיבוצים אחרים בדבר הזה. אצלנו יש מסורת שנקראת "גיוסי בוץ ובמבה" - פרויקטים שבהם מתייצבים כמעט כל חברי הקיבוץ לפרויקט של בנייה משותפת. בנינו כך את תחנת האוטובוס, בה הילדים מחכים לבית הספר, למשל. בגיוסים בונים בצורה משותפת ולאחר מכן מסיימים בארוחת ערב משותפת, שאנחנו קוראים לה קדרת המזל, אליה כל אחד מביא משהו ואוכלים עם כלים שמביאים מהבית כדי לא להשתמש בכלים חד פעמיים.

"סוף השבוע אצלנו נותן רעיונות שניתן לקחת הביתה ליישם בקהילה. העבודה של הקהילה יחד על פרויקט אקולוגי נותנת כוח והעצמה קהילתית. סוף השבוע אצלנו הוא גם הזדמנות לחוות את המדבר. בנוסף, כחלק מהמפגש עם הקהילה שלנו, המתארחים מוזמנים להשתתף בקבלות השבת שלנו. אנחנו חלק מהתנועה ליהדות מתקדמת ועורכים קבלות שבת ותפילות שוויוניות לנשים ולגברים".


לתיאום ביקור
www.kibbutzlotan.com
daphna@klotan.co.il
086356935
0549799030