למעלה מעשרים בעלי תפקידים בקיבוצים מתחדשים, בעיקר מזכירים ומנהלי קהילות, התאספו השבוע במועדון של
קיבוץ נען, כדי לדון בהמשך דרכה של ההתארגנות החדשה, שמטרתה לגבש את חזון הקיבוץ המתחדש ואת דרכי הפעולה שלו בעתיד. בסופו של הדיון הוחלט על הקמת צוות היגוי שיוביל הלאה את הפעילות.
לפני כחודש הודיע הגוף המייסד - שעמו נמנים אורי מרגלית מקיבוץ רמת הכובש, סמדר שביט מ
קיבוץ נען, ניב ויזל מקיבוץ נתיב הל"ה, עדית דקל מקיבוץ עין החורש ואחרים - את דבר ההתארגנות החדשה.
צילום: רן פרץ
הקבוצה פרסמה קול קורא בעיתונות הקיבוצית, ונפגשה עם מזכירות התנועה. לאחר הפרסום הראשוני הביעו רבים רצון להצטרף למהלך, וכיום רשומים כ-50 איש בפורום "עמיתים מקיבוצים מתחדשים", מאילת השחר בצפון ועד עין גדי בדרום. ביום ראשון הקרוב ייפגשו נציגי הקבוצה עם ולוולה, על פי בקשתו, כדי להסביר לאן פניהם מועדות.
במפגש בקיבוץ נען הציג אורי מרגלית את מטרות הפורום והצעה לניהולו בהמשך. ההצעה מדברת על הקמת צוות היגוי שימנה עד שבעה חברים והקמת שלושה פורומים אזוריים, צפון, מרכז צפון ומרכז דרום. נקודת המוצא של הצוות המכונן הייתה שהשלב הראשון של הקיבוץ המתחדש היה שלב הישרדותי שהסתיים, ועתה הזמן לדבר על המשך הדרך, להפסיק לעסוק בהתנצלויות על עצם קיומם של הקיבוצים המתחדשים ולעבור לגיבוש דמותו העתידית של
הקיבוץ המתחדש, כדרך חיים ערכית ואלטרנטיבית בחברה הישראלית.
מספר דוברים טענו, שלמרות שהקיבוצים המתחדשים הם רוב מוחלט בין קיבוצי התנועה - למעלה מ-200 קיבוצים - סדר יומה של התנועה אינו עוסק בהם, וישנם מוסדות תנועתיים, כמו מועצת התנועה, שבה נדמה כי המיעוט הוא רוב, והרוב הוא מיעוט.
"אנחנו מאמינים שהפורום ילך ויתרחב", אומר מרגלית. "יש אלינו פניות רבות - לאו דווקא מקיבוצים מתחדשים - של אנשים המברכים על המהלך. על הקיבוץ המתחדש ישנם איומים לא מעטים, פנימיים וחיצוניים, וצריך לראות איך מתמודדים איתם כדי שהקיבוץ המתחדש לא יהפוך לאפיזודה חולפת. צריך לומר שאנחנו לא מתכוונים לעסוק בהתכתשויות של האתמול, אלא בעצמנו ובבניית העתיד שלנו".
האם זו הקבוצה שממנה תצמח מנהיגות העתיד של התנועה הקיבוצית?