בִמקוֹם - אתר לצעירים
 
 
 
כניסה לקהילת במקום
 
דואר אלקטרוני
 
סיסמה
 
שכחת סיסמה?
 
 
משתמש חדש?
 
 
 
 
לוח עבודה בקיבוץ.png
 
 
 

יהודית ודמוקרטית

דף הבית > הסיפורים שלכם >  יהודית ודמוקרטית
 
 
 

כיתות י"א בקיבוץ הדתי יצאו ל"מסע בין עולמות" כדי לבחון האם הדמוקרטיה והיהדות מתנגשות או משלימות זו את זו

 
 
פגישה עם עוד גוונים בחברה
  

תלמידי כיתות י"א בתנועת הקיבוץ הדתי יצאו בתחילת פברואר ל"מסע בין העולמות" שבמהלכו נפגשו עם חלקים שונים בחברה הישראלית, שעם חלקם הם אינם נפגשים ביום יום.

רזי בן יעקב, רכז הדור הצעיר בקיבוץ הדתי, מספר שמטרת הסמינר הרעיוני ו"המסע בין העולמות" היא לבדוק את הקשר בין דמוקרטיה ויהדות: האם הם מתנגשים זה בזה כמו שיש הסבורים, או שהם דווקא יכולים להשתלב זה בזה. זוהי השנה השנייה שבה מקיימים את המסע.

המסע נפתח במפגש עם בוגרי "השומר הצעיר" החיים בקיבוץ פלך, שהציגו תפישה של השמאל החילוני החושש מדעיכת הדמוקרטיה בחברה הישראלית בשנים האחרונות.

לדברי רזי בן יעקב, "המפגש עם החברים מפלך היה מאוד מאתגר, והיה דיון מרתק. בין השאר, תקפו החברים מפלך את קיומה של מציאות הולכת ורווחת של גזענות ושנאה המנוגדות ליהדות תכלית הניגוד וכמובן שגם לערכי הדמוקרטיה והתייחסו גם לחוקים ברוח זו שמעבירה הממשלה. חברי פלך אירחו אותנו בבתיהם והייתה שיחה ערנית לתוך הלילה."

בשישי בבוקר התקיים מפגש עם כאמל אבו אלהייגה, רכז הקן הערבי של הנוער העובד והלומד בטמרה, שסיפר למשתתפי המסע על הזווית של ערביי ישראל המוסלמים – איך הם רואים את מדינת ישראל הדמוקרטית, איך הם מרגישים כמיעוט גדול והאם לדעתם המדינה יכולה להיות גם יהודית וגם דמוקרטית.

לאחר מכן נסעו תלמידי י"א לקיבוץ אור הגנוז – קיבוץ של חרדים, חסידי הרב אשלג, שתומך בשיתוף ובשוויון – שם שמעו מאסף בילר על מקומו של המושג דמוקרטיה בתפישת עולמו ועל המידה בה קיבוצו מתנהל בדרך דמוקרטית. לדברי רזי בן יעקב "בן שיחנו פתח את המפגש עם פסקה מהמשנה 'יחיד ורבים, הלכה כרבים', כבסיס לתפישתם הדמוקרטית בקיבוץ.

 

 
פגישה עם גוונים שונים חברה
עלתה גם השאלה "אם אתם דמוקרטיים עד כמה הנשים שלכם מעורבות במרחב הציבורי?”, שהתשובות עליה היו קצת עקיפות. כך היו גם התשובות לגבי גיוס לצבא ושותפות בחברה הישראלית. הם ללא ספק מרגישים אחריות לעם ישראל והוויכוח היה בעיקר על הדרך לעשות זאת. ברור שיש פה מורכבות אך גם סיפור מרתק."

עלתה גם השאלה "אם אתם דמוקרטיים עד כמה הנשים שלכם מעורבות במרחב הציבורי?”, שהתשובות עליה היו קצת עקיפות. כך היו גם התשובות לגבי גיוס לצבא ושותפות בחברה הישראלית. הם ללא ספק מרגישים אחריות לעם ישראל והוויכוח היה בעיקר על הדרך לעשות זאת. ברור שיש פה מורכבות אך גם סיפור מרתק."

הוא מוסיף כי "יש להם רעיונות מאוד ייחודיים. למשל, כל חבר בקיבוץ נותן 8-10 שעות עבודה שבועיות לתחום קהילתי שהוא בוחר בו. בעיני זה רעיון שיתופי מרתק."

תלמידי י"א ערכו את השבת בקיבוץ לביא ושם דנו במה ששמעו עם הרב רונן לוביץ מניר עציון שהציג את תפישת הקיבוץ הדתי, הרואה את הדמוקרטיה והיהדות כשני עמודים משולבים זה בזה ולעתים אף תלויים האחד בשני. הרב לוביץ אף הבהיר את ההבדל בין הדמוקרטיה כצורת שלטון לבין ערכים דמוקרטיים שחלקם אף מעוגנים בתורת ישראל ועליהם נקפיד לעולם.

בשיחות ובמהלך הסמינר העלו המשתתפים שאלות שונות: מה מקומם של מיעוטים בחברה יהודית אידֶאלית? כיצד ערכי הדמוקרטיה והשוויון מסתדרים עם ההבדלים בין נשים לגברים בהלכה היהודית? האם הדמוקרטיה היא רק צורת שלטון שאולי תחלוף מן העולם או שיש ערכים דמוקרטיים שימשיכו להיות נחשבים בעינינו בכל מציאות? מהי דרכנו? מה תפישת עולמה של תנועת הקיבוץ הדתי בסוגיות אלו?

"לא ענינו להם ממש על השאלות המצוינות האלה," אומר רזי בן יעקב, "עליהם למצוא את דרכם בכוחות עצמם. אבל הבאנו אותם אל השוקת! ירצו – ישתו."

עוד הבחנה מעניינת שהעלו המשתתפים היא כי בפלך נמצאו אנשים מצוינים שהדמוקרטיה עבורם היא סלע יסוד והיהדות לידו, אך ברמת חשיבות מעט פחותה. באור הגנוז נמצאו אנשים לא פחות טובים שסדר העדיפויות שלהם הפוך: היהדות כסלע יסוד ולידו ערכי הדמוקרטיה.

לגבי המוטיבציה ליציאה למסע מספר רזי בן יעקב "אנו מקיימים הרבה פעילות לבני הנוער ולצעירים בקיבוץ הדתי במטרה ברורה להכניס אותם ולערב אותם בתנועה, ואנו כתנועה לא רוצים לוותר על העיקרון של מדינה יהודית ודמוקרטית. אנחנו לא מוכנים לוותר לא על הציבור החילוני ולא על החרדי. אנחנו שמים סימן שאלה על הנושא כדי לבדוק אותו דווקא כי הוא כל כך חשוב. את המפגשים השונים אנחנו עורכים כי חיוני לקיים דיון בין החלקים השונים של החברה הישראלית כדי שנמשיך לקיים אותה כחברה אחת ולא כשבטים מפולגים."

הוא מוסיף כי "הסמינר אורגן עם 'מדרשת תורה ועבודה' שמציעה אותו גם לקבוצות אחרות שרוצות לפתוח את ההתמודדות עם הסוגיות האלה. אנו נשמח שהם יגיעו לחלקים נוספים מהחברה הישראלית" ומסכם, "אני אישית משוכנע שבלי 'יהודית' לא תהיה 'דמוקרטית' ובלי 'דמוקרטית' לא תהיה 'יהודית'."

 

 מה מקומם של מיעוטים בחברה יהודית אידיאלית? כיצד ערכי הדמוקרטיה והשוויון מסתדרים עם ההבדלים בין נשים לגברים בהלכה היהודית?

 רזי: אנו כתנועה לא רוצים לוותר על העיקרון של מדינה יהודית ודמוקרטית. אנחנו לא מוכנים לוותר לא על הציבור החילוני ולא על החרדי