בשבת הקרובה תשנה פנימיית "רעות" (לשעבר מוסד "הרי אפרים") בעין- השופט את פניה ומ-10:00 עד 17:00, תהפוך לשוק תרבותי הומה ועשיר לרגל אירועי "כנס השוק", שמתרחש זו השנה השנייה ברציפות.
"מטרות כנס השוק הן לעשות אירוע קהילתי, לקדם אמנים מהאזור ולהביא תרבות עכשווית לאזור", מספר רכז התרבות של עין השופט ומארגן הכנס – נטע שפירא, "להבדיל מהאירוע השנתי המרכזי שלנו – 'פסטיבל יערות מנשה', שבא לשרת מטרות דומות עם דגש על מוזיקה, לאו דווקא בעברית, הכנס הזה מתמקד בז'אנרים של מילה ויש לו אג'נדה מאוד חזקה של שימוש בשפה העברית, כשההתייחסות העיקרית השנה תהיה למילה הכתובה ולקומיקס".
הכניסה לכנס היא חינם ולמבקרים צפויה תכנית עשירה עם אירועים מגוונים. "תהיינה פה הרבה מאוד פעילויות בתחומים שונים", מספר נטע, "במסגרת ההופעות המוזיקליות יופיעו יהוא ירון, 'כל החתיכים אצלי', ארי גורלי, דור דניאל ו'הפוליטרוק', כולם אמנים שיש להם עברית מעניינת והשפה היא מרכיב מרכזי ביצירה שלהם.
בתחום האמנות הפלסטית יוצגו פרויקטים של אמנים מובילים, שהתארחו אצלנו בעין-השופט בחודשים האחרונים ויצרו יצירות במיוחד בשביל הכנס הזה. בנוסף אנחנו מנצלים את ההזדמנות כדי להתחיל פרויקט גדול של כתיבת ספר שפה קיבוצית, שיופץ ברמה הארצית. מי שעומדת מאחורי זה היא נועה יחיאלי, שתציב עמדה בכנס ותתחיל לאסוף מילים קיבוציות. זו ההזדמנות לקרוא לכולם לתרום מילים מקיבוציהם".
עוד פרויקט מיוחד לכנס, הוא סרט מאת אנגלמאייר ורוני איז'אק. השניים הסתובבו במשך שלושה ימים בעין השופט, אספו ביטויים טיפוגרפים של הקיבוץ, צילמו שלטים קלופים, מודעות בחדר האוכל, טבלאות חלוקת תורנויות בקומונה ובפינת החי, פלקטים מהארכיון של אספות חברים והחלטות הרות גורל ("היש לאשר חלוקת טלוויזיות לחברים?"), שלטים ללול ("נא לא להפריע,אני דוגרת"), לרפת ("נא להיכנס פרה פרה"), פונטים שצוירו בקליגרפיה, בחיתוך קרטון, ובמחשב. מכל אלה יצרו שקשוקה טיפוגרפית חריפה ואינטנסיבית ואותה יגישו בכנס.
|
טעימה מהקומיקס שיוצג בכנס. מימין לשמאל: צמד עופרים של הוצאת אנגלמאייר, ציור של דניאל גולדשטיין והציור "מר ממורמר" של עודד ונגר מהוצאת דימונה |
אחד הפרויקטים הבולטים בכנס הוא הוצאת ספר כתבים וציורים של מאיר אריאל זצ"ל, שמעולם לא הופצו בצורה מסודרת ויימכרו בדוכן בכנס על ידי אלמנתו תרצה ובתו שירז, שאף יחתמו עליהם. "מדובר בפרויקט ייחודי שעומדים מאחוריו שלושה גורמים", מסביר נטע, "אני כיזם, משפחת אריאל, המיוצגת על ידי הבת שירז שסיפקה את החומרים וקובי נוימן מעין-השופט, שמשמש כמוציא לאור ומעצב".
שירז אריאל שופכת אור נוסף על הפרויקט המיוחד – "מדובר בחוברת בשם "רעיונות ומסקנות" שתושק בכנס עין השופט ובשלב זה לא תגיע לחנויות! ניתן להזמינה רק דרך הפייסבוק. יש בחוברת כשלושים קטעים בהם משולבים עשרות ציורים וצילומים וגם סריקות של כתבי יד מקוריים. מדובר ברעיונות על החיים, הגות פוליטית, טקסטים על הקיבוץ כרעיון והסבר לתופעה וכמו כן כתבים על אמונה כמושג, על קיומו של אלוהים, קטעי הומור הלקוחים מההופעות ועוד.. רוב הטקסטים נמצאו ללא תאריך כך שקשה להעריך מתי ממש נכתבו, לפעמים לפי הטקסט ניתן להעריך. להערכתנו הם נכתבו החל משנות ה-80 ועד יום מותו. מאוד התרגשנו מהרצון של קיבוץ עין השופט, לעשות מחווה למילה של מאיר אריאל. מאחר ומדובר בחלום ותיק של המשפחה וכאשר הגיעה הפניה מיזמי הכנס להוצאה של חוברת עם חומרים מיוחדים, קפצנו על המציאה. כל בני המשפחה עסקו בעריכת החוברת, אבל מי שרשומה זו שירז אריאל, שכל כתבי מאיר אריאל הם השיגעון שלה"...
הנה טעימה קטנה מהחוברת -
חברים? / מאיר אריאל
פה אני יכול לדבר. פה אף אחד לא יפריע לי, לא יתפרץ.
לא ישסע. מי שלא רוצה לשמוע – יכול לעצום את עיניו…
כידוע, כל נאום באסיפה הכללית פותחים במילה: חברים!
ולפני שהנואם שואף אויר בשביל המשפט השני של נאומו, מזדרזים החברים להראות לו כמה הם חברים באמת: מתפרצים, משסעים, תוקעים דברים שלא לעניין. דבר שגורר את כולם למערבולת שהכל בה, חוץ ממה שצריך להיות באמת.
חברים?
הלאה: מה אומרים? – מציפים כביכול את האמת על פני השטח. מוצאים מקום וזמן לפרוק מרירות, נניח שמה שנאמר –אמת לאמיתה. קודם כל צריך להיות כבוד בפני המוסד. צריך לזכור שחיי–קבוצה מבוססים על היחס שבין חבר לחבר. חייב להיות טאקט, הרבה טאקט – כי המכנה המשותף שלנו הוא לא רק חוזה כלכלי. אי אפשר באסיפה הכללית, מקום בו רואים כולם את כולם, לצעוק דברים שיעכירו את היחסים שאי אפשר יהיה להסתכל זה לזה בפרצוף. דעות מנוגדות?– כל הכבוד. אבל בהתאפקות, בכיבוש–יצר, בסבלנות, ברוח אידאל החברות. אחרי הכל זה לא פרלמנט שאפשר שם לצרוח "עוכר – ישראל!" "פסקודניאק!" וכולי. בגין לא חי עם בן-גוריון, הם לא מתחלקים יחד בשמחות וצער. אנחנו כן.
לכל אלה תוסיפו יריד כתבים וספרים מהוצאות קטנות ועצמאיות, שמאורגן על ידי עמותת "עט לשינוי", פאנל קומיקס עם רוביק רוזנטל, זאב אנגלמאייר ועוד מומחים בתחום, מופעי מחול, פאנל קריאת שירה, תערוכות, דוכני מזון, אלכוהול... בקיצור, כל מה שצריך כדי ליהנות משבת תרבותית. שווה לצאת מהבית, מילה שלנו.