בסוף השבוע הקרוב יתקיים פסטיבל יערות מנשה ביער הקיבוצים שליד עין השופט. במקום לספר לכם על האמנים שמופיעים בו (ג'ירפות, קרולינה, רוקפור, עלמה זהר, יהוא ירון, עוזי רמירז ועוד עשרות להקות וגם יוצרי תיאטרון, מחול ואמנות פלסטית), החלטנו לבדוק מי האנשים שמאחורי העצים, מה מביא אותם להתרוצץ סביב האירוע הזה בהתנדבות כבר שלוש שנים, ומה הם חושבים על תרבות, על טבע ועל החיים.
פגשנו את תומר דמסקי ויואל וירבה. תומר בת 23, בת קיבוץ רמת דוד, חלק מקבוצת "פרא" לבית בני המושבים, חזרה בשבוע האחרון מחצי שנה באפריקה עם בן זוגה אור כדי להשתתף בהפקת פסטיבל יערות מנשה בתפקיד מנהלת אדמיניסטרטיבית, מותחת רשתות צל וממונה על רעיונות יצירתיים מטורפים. יואל, בן 27, בן קיבוץ משמר העמק (ואח של נתי וירבה, מפיק הפסטיבל) הוא סטודנט ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת באר שבע ומשוטט מתמיד בארץ ובמזרח התיכון. בשנתיים האחרונות הוא אחראי בפסטיבל בעיקר על אמנויות הבמה ועל טיפוס על עצים. כשראינו כמה טובה הכימיה בין השניים, החלטנו לתת להם לראיין אחד את השנייה.
תומר, מה עשית באפריקה ולמה החלטתם להקדים את החזרה לישראל?
"שום אייטם או תקציר לא יספיקו כדי לתאר את המסע שלנו, שהיה בעצם המשך למסע שהתחיל לפני הרבה שנים וממשיך גם ברגע הזה. הרפתקה אדירה. העולם חייך אלינו (כמעט) בכל שנייה והראה לנו שאפשר לעשות את מה שאוהבים בכל מקום בעולם. לפני שחזרנו הספקנו לעבוד בפסטיבל עצמאי צבעוני ומקסים ליד קייפטאון. אבל עם כל הכבוד לפסטיבלים הגדולים של העולם – פסטיבל יערות מנשה הוקדם לאביב, וכאן יש משהו שהוא שלנו והוא מהלב, ושנינו מרגישים חלק מהיצירה שלו. היינו חייבים לעשות את זה שוב".
אז איך בכלל את הגעת לפסטיבל יערות מנשה?
"לפסטיבל הראשון ב-2009 הגעתי בתור קהל ולא יכולתי לסגור את האוזניים בשלושים שעות רצוף של במת "ארמגדון". מאוחר יותר התחלתי להגיע באופן קבוע לערבי
הג'אם בימי חמישי בעין השופט והתאהבתי במשפחה המוזיקלית הכי משוגעת בארץ. בפסטיבל השני החלטתי שאני רוצה לקחת חלק בדבר המדהים הזה וכשביקשתי להתנדב חשבתי שאעבוד בעיקר עם מכחולים וסנאדות, אבל לשמחתי יצא לנו לעבוד יחד על ההפקה של הבמה הרב-תחומית המדהימה".
ואל תצטנעי – גם נתת אחלה הופעה אקוסטית עם אור וגיל חסון, רוני בר ויובל קהלת-דבש.
"נכון, גם זה היה כיף גדול"...
|
פסטיבל יערות מנשה. תרבות בטבע |
מספיק לדבר עליי... תגיד יואל, כבן המקום, מה מיוחד בעיניך בפסטיבל יערות מנשה?
"אני אוהב את ההגדרה 'מסיבת תרבות בטבע'... טבע – כי זה המקום הכי יפה בארץ, ויש הזדמנות להתנתק לכמה ימים וליהנות מהפשטות; תרבות – כי נוצר שם שילוב ייחודי של אמנות אמיתית מכל התחומים, שמוגשת בגובה העיניים ובלי תיווך ופוזה; ומסיבה – כי זה פשוט ממש כיף! לא פחות חשוב, זה אחד הפסטיבלים היחידים שמופקים בלי כוונות מסחריות, כפרויקט של קהילה שלמה - מועצה אזורית מגידו, וממש רואים את זה. בעיני הוא מייצג רעיון הרבה יותר גדול, של תרבות מקומית פורחת ויצירה עצמאית של תושבי המקום".
השנה אתה לא מופיע רק ברשימות ההפקה, אלא גם ברשימת המופיעים, מה נראה ממך?
"לפני שנה נוצר לנו קשר מיוחד עם להקת המחול של הכוריאוגרפים ניר בן-גל וליאת דרור, שפועלים בהאנגר אדמה במצפה רמון. הם באו ונתנו אצלנו הופעה מיוחדת לפסטיבל וגם העבירו סדנאות. השנה החלטנו ליצור יחד הפקת מקור מעניינת: הפגשנו קבוצת אנשים עם נטיות אמנותיות מהאזור שלנו (רקדן לשעבר, מוזיקו-תרפיסט, ציירת וכו'...) לסדרת מפגשים בהאנגר אדמה ואצלנו ביער, ונוצרה יצירה חדשה ומיוחדת שמושפעת מהאופי ומתחומי העניין של כל אחד מהמשתתפים, ונותנת אפשרות לקהל להשתלב בה. זה בשבילי ובשביל כולנו משהו חדש וחוויה מיוחדת...".
אז הפסטיבל אינו מיועד רק לאוהבי המוסיקה?
"לאו דווקא! השנה, כבשנים הקודמות ואף יותר, שזורים בתכנית האמנותית מופעי מחול ותאטרון מהטובים בארץ (אחד מהם הוא "המרקיד" – הצגת השנה בפרינג') והיער מתמלא בתערוכות של אמנים פלסטיים תושבי האזור. וכמובן, אוהבי הטבע יסתנוורו מהירוק של היער באביב... רוב הקהל הוא כמובן חבר'ה בגילנו אבל אמא שלי באה עם הנכדה שלה ושתיהן נהנות לישון שם באוהל ולהתפנן מול הבמות".
אתה חושב על חזרה לאזור בו גדלת אחרי הלימודים או דווקא מעדיף את המדבר?
"בינתיים אני בתנועה ולא מתכנן יותר מדי, אבל ברור שהפריחה התרבותית שיש כאן עכשיו גורמת לי להתחבר לאזור. מלבד הפסטיבל יש עוד פרויקטים מעניינים שקורים כאן, כמו
כנס השוק בעין השופט, הפיתוח המועצתי של המרחב הביוספרי, וכמובן משפחת ארמגדון. אם אחזור לכאן בעתיד? זה כבר לא תלוי רק בי... ואם כבר מדברים על תכנונים, מה תכניותייך בישראל אחרי תקופה של נדודים?"
תומר: "להמשיך ליצור מוזיקה, ללמוד מהמורים שהם האנשים שמקיפים אותי, להתפתח כקבוצה יחד עם שותפיי לדרך ולנסות להפחית, ולו במעט, את הניכור סביבנו שעם הכוונה ואנרגיות טובות של קבלה ושפע, יכול להפוך פניו, גם אם לא בקלות. יחד, ביצירה משותפת, זו מילת המפתח של הפסטיבל הזה, שאנחנו מקווים שיפיץ עוד קצת אהבה ואור בעמק ובכלל".
פסטיבל יערות מנשה – LIVE-צומח-דומם, 29-30.4.2011, יער הקיבוצים