|
|
מסתכלים בצלחת - מעגן מיכאל
דף הבית > מסתכלים בצלחת >
מסתכלים בצלחת - מעגן מיכאל
ענה על השאלון: אורן לינדר
צילום: אדווה פרום, עמוס גינוסר
שם קיבוץ: מעגן מיכאל
תאריך לידה: קיימים כמה "תאריכי לידה" ו"ציוני דרך בתהליך ההתגבשות":
ערב שבועות תש"א (1941): ההכרזה על הקמת גרעין ראשון של תנועת הצופים (גרעין א') בה הצהירו 22 צופים צעירים על "ייסוד גרעין צופי – תוך ציפייה להרחבת קבוצתנו ועלייתנו להתיישבות".
דצמבר 1942: ההתיישבות (הזמנית) בפרדס חנה.
פברואר 1946: בעקבות "משימה לאומית מחתרתית", שהוטלה על הקבוצה ע"י ההגנה, עברה הקבוצה לרחובות והקימה את "מכון איילון" לייצור תחמושת שעליו אמר פעם בן גוריון "מסופקני אם היה ביישוב מפעל הכרוך בסכנת נפשות מתמידה כמפעל המוצנע והמוסתר של תע"ש. אינני יודע מה גדול יותר – צניעות העושים או גבורתם"
25.8.1949: קבוצת הצופים עולה להתיישבות על אדמת הכבארה. מכאן ואילך שם הישוב מעגן מיכאל. "מעגן " – המבטא את חזון הקבוצה כקיבוץ ימי ו"מיכאל" על שם מיכאל פולאק שפיק"א רצתה ביקרו.
מספר חברים: 780. בנים במסלול ונקלטים – 130.
אוכלוסייה כללית: 1830
מספר כלבים: כ-120 (רוב מוחלט לסוג השיצ'ו). מסתובבת לה ברחבי המשק האמירה שהחברים מפריעים מעט לחיי ה-VIP של ההולכים על 4... בעיקר בזמני הארוחות בחדר האוכל.
מספר חתולים: בלתי ניתן למעקב, אבל קצת פחות ממספר הנמיות המסתובבות חפשי ברחבי הקיבוץ.
מקורות פרנסה מרכזיים: פלסאון – חברה בין לאומית לייצור מחברים עבור צנרת פלסטיק לתשתיות מים, גז וחקלאות, ואביזרי לול וסניטציה. צורון – מפעל לצריבה פוטו-כימית, אלקטרופורמינג וחיתוך לייזר לייצור חלקי מתכת עבור תעשיות הייטק. דגאון – מפעל חקלאות מים, מהגדולים בישראל. משלב גידול דגים באופן אקסטנסיבי ואינטנסיבי, מכון "הורים" לייצור דגיגים, ומכון לייצור דגי נוי (קוי ואחרים). לכל אלה מצטרף בית אריזה, לשיווק בארץ ובעולם. "מעגן התפלה" – מתקן להתפלת מים מליחים בשיטת אוסמוזה הפוכה. "מד"ן-סחר" – חברת סחר בין לאומית לאספקת ציוד בארץ לחקלאות ימית ולתעשייה, ציוד לטיפול בשפכים ובהשבחת מים. חקלאות – גידולי שדה, אבוקדו, רפת ולול. יזמויות מיוחדות: יש לנו יותר מ-50 יזמויות וענפונים שונים, ביניהם: רפואה סינית; רפואה יפנית; פיזיותרפיה ועיסוי; סטודיואים לאדריכלות, לעיצוב ולגרפיקה; אימון אישי; העצמה אישית; תקשור; הדרכת טיולים; משרד נסיעות; צילום; תרגומים ועריכה לשונית; ניהול פרויקטים; אולפני וידאו והקלטות; לימודי נהיגה; עיצוב שיער וקוסמטיקה; חנויות יוצרים; חנות למוצרי ספורט ועוד. כשלושה מהנ"ל מגלגלים מחזור של מעל מיליון ש"ח בשנה.
חדר אוכל – מתי אוכלים? השאלה היא מתי לא אוכלים? מגישים שלוש ארוחות מלאות ביום (רק בשבת שתי ארוחות: בוקר וצהריים). יום שישי: אסור להחמיץ את הבראנץ'! – ארוחת בוהריים, הכוללת מגוון אינסופי של מאכלים. כ-1600 מנות מוציא המטבח המקומי בכל יום וכולן, ללא יוצא מן הכלל, נטרפות!
המנות הכי פופולריות בחדר האוכל: בבוקר שבת – הלחם המטוגן המיתולוגי (אם הגשת לילד במעגן מיכאל לחם מטוגן ביום אחר בלבלת לו את השבוע לחלוטין). מלבד זה: השניצל ,מנת החומוס, ההמבורגר הביתי של יום שלישי וכמובן החמין המושקע של צהרי שבת בין נובמבר למרץ. הכול מעשי צוות המטבח המסור שלנו.
הנושא החם של השנה בשבילי הקיבוץ: "דרך מעגן מיכאל" – תהליך ארוך של בירורים בתוך עצמנו - "איך?" ו"לאן?". מפגשים, הרצאות, סדנאות לימוד ותהליכים מונחים. שנה גדושה באירועים ועוד היד נטויה. כ-450 חברים השתתפו ומשתתפים באופן פעיל בחגיגה. הנושאים המרכזיים שעלו יובאו בסופו של יום להחלטת האספה.
אירועים היסטוריים: 1966 – ההחלטה על הפסקת הדייג הימי – חיסולו של הענף שהיה אבן היסוד להקמתו של הקיבוץ. 1969 – קבוצת הנשים של הפועל מעגן מיכאל זוכה בגביע המדינה. 1978 – פיגוע כביש החוף – נחיתתם של 11 מחבלים בחוף מעגן מיכאל, רציחתה של הצלמת גייל רובין והשתלטות על האוטובוס על הכביש המהיר ליד גדר הקיבוץ. 1987-88 – אימוצו של אסיר ציון – יוסף ביגון. קבלת הפנים עבורו בנמל התעופה ולאחר מכן בקיבוץ ( בו שהה את ימיו הראשונים בארץ). אמצע שנות התשעים – מותו של ג'ינגיס – הכלב הקיבוצי המיתולוגי.
מה מרכלים עליכם השכנים? בתקווה שרק דברים טובים.
איזה סלבריטיז קשורים בצורה כלשהי לקיבוץ? שלושת הגנרלים: יוסל'ה דרור ז"ל – מקים שייטת הצוללות, אלוף יוחאי בן-נון ז"ל – מפקד שייטת 13 ומפקד חיל הים, אלוף מאיר זורע (זרו) ז"ל – ראש אג"ם, מנהל מִנהל מקרקעי ישראל וח"כ.
בנוסף: משה הילל – שר ויו"ר הכנסת לשעבר. חבר מעגן מיכאל בשנותיו הראשונות.
סטנלי פישר הינו בוגר אולפן מעגן מיכאל בסוף שנות השישים וזכור לוותיקים כעובד מכבסה מסור (אנחנו נשארנו עם הכביסה).
ג'ין פונדה היתה אורחת לשישי-שבת בתחילת שנות השמונים.
כוכבי הסרט "ללכת על המים" שצולם בחלקו בקיבוץ.
ושלא נשכח שבועז שרעבי התחנך כשנה בכיתת "סנונית"!
גאוות הקיבוץ: על פועלם של מייסדיו, היכולות וההצלחות של ממשיכיהם ובעיקר על דורות ההמשך המתרבים בקצב ממוצע של כ-35 בשנה.
עוד משהו פיקנטי? כ-17% (!) מחברי מעגן מיכאל הם בוגרי האולפן בקיבוץ. מרבית החברים הם ילידי ישראל והשאר הגיעו מ-36 מדינות שונות .
|